Välkommen till webbplatsen för Erasmus+ JBSE-projektet. JBSE, som inrättades 2021 i Frankrike inom ramen för Erasmus+-programmet 2021-2027. Det är ett strategiskt partnerskap för yrkesutbildning, KA220 - samarbete för innovation och utbyte av god praxis.
Projektet förvaltas av Apreca och ett konsortium av åtta partners och kommer att pågå i 36 månader fram till oktober 2023. JBSE tar itu med utmaningarna orsakade av COVID19 för att återuppfinna jobbskuggning i Europa och för att hjälpa utbildare inom yrkesutbildningssektorn att möta utmaningarna i det "nya normala".
NYHETER - klicka på länken nedan för att få tillgång till vår Facebook-sida med de senaste nyheterna om JBSE-projektet.
https://www.facebook.com/Jobshadoweur-101732782309294
Om du vill ha mer information om projektet eller kontakta JBSE-partnerna kan du skicka ett meddelande via JBSE Facebook-sidan ovan eller till projektets e-postadress: Jbse.erasmusplus@gmail.com
Länkar till resultat och nedladdningsbara resurser
De resultat som skapas under JBSE-projektet kommer att vara fritt tillgängliga för nedladdning, användning och anpassning.
För att få tillgång till en Zip-fil med alla dokumentationsresurser och material samt en lista med YouTube-länkar för JBSE-videotutorials.
Klicka för JBSE Erasmus+ projektresultat
JBSE-resultaten kommer att finnas tillgängliga på engelska, franska, tyska, italienska och svenska.
Sammanfattning Av JBSE-Projektet
Bakgrund: Varför ansökte vi om detta projekt? Vilka behov planerar vi att tillgodose?
Utbrottet av COVID19 har lett till oöverträffade sociala och ekonomiska konsekvenser - de mest betydande sedan andra världskriget. Vi står inför ett "nytt normaltillstånd", dvs. en tidigare okänd eller "atypisk situation som har blivit standard, vanlig eller förväntad", vilket innebär att etablerade rutiner ifrågasätts.
De negativa effekterna av dessa förändringar har haft oproportionerligt stora konsekvenser för tillhandahållare av yrkesutbildning och utbildningscenter, vilket har lett till att personalen ofta har svårt att se positivt på framtiden eller att förbereda sina praktikanter för att komma in på arbetsmarknaden.
Idén till JBSE kommer från observationer av den nuvarande oöverträffade situationen och från diskussioner mellan intressenter sedan september 2020. För att testa validiteten i dessa observationer och stödja det tydliga behovet av detta projekt genomförde JBSE-partnerna en behovsanalys baserad på tvådelad forskning.
Det är allmänt accepterat att jobbskuggning ger en värdefull möjlighet att gå utanför den dagliga undervisningen, upptäcka nya metoder och anpassa dessa nya idéer för att förbättra undervisningens relevans och effektivitet genom kritiskt tänkande (Poulet, 2019). Dessutom konstaterade Trzeciak att "jobbskuggning kan stärka personalens kompetens. etablera ett långsiktigt samarbete".
Vår forskning visade dock att även om 78 % av yrkesutbildningsanordnarna i vårt urval normalt erbjuder jobbskuggning för sin lärarkår, skickar 80 % av dem regelbundet färre än 5 anställda varje år. Dessutom har alla dessa organisationer för närvarande avbrutit all fysisk jobbskuggning på grund av pandemin. Många uppgav dessutom att det kan dröja innan de börjar erbjuda personlig jobbskuggning igen och att det första antalet deltagare förmodligen skulle bli lägre än innan hälsokrisen började.
Ingen av de intervjuade institutionerna kände till alternativa pedagogiska modeller för jobbskuggning. Detta understryker det brådskande behovet av att utveckla innovativa former av jobbskuggning för och med yrkesutbildare, lärare och utbildare med inlärningsmöjligheter för att vidareutveckla kvaliteten och relevansen i deras undervisning och utbildningsprogram.
När det gäller virtuell eller blandad jobbskuggning uppgav flera institutioner att de aldrig ens hade övervägt denna möjlighet och att de skulle behöva hjälp för att inrätta denna typ av verksamhet.
De intervjuade lärarna reagerade positivt på dessa nya möjligheter. 64 % av utbildarna och lärarna svarade att de skulle vara villiga att delta i virtuell eller blandad jobbskuggning, även om endast 44 % ansåg att de hade de nödvändiga digitala färdigheterna för att dra nytta av det.
Detta belyser den potentiella effekten av JBSE-projektet eftersom ett av våra mål är att utveckla digital kompetens genom ett personligt program för förbättring av digital kompetens för alla yrkesutbildare i våra landbaserade pilotgrupper.
De 74 svaren på frågeformuläret bekräftar att de resultat som föreslås av JBSE för närvarande inte existerar och stöder tydligt mervärdet av de modeller, vägledningar och moduler som föreslås av JBSE.
JBSE:s partner samarbetar med tillhandahållare av yrkesutbildning och utbildare i sin dagliga verksamhet. Resultaten av projektet skulle därför vara en värdefull resurs som skulle kunna förbättra kvaliteten på vårt arbete avsevärt och därmed ha en positiv inverkan på både yrkesutbildare och elever. Jobbskuggning kan också vara till nytta för lednings- och administrativ personal vid yrkesutbildningsinstitutioner, och vårt material skulle kunna anpassas till andra utbildningssektorer, t.ex. skol-, högskole- och vuxenutbildning.
Mål: Vad ville du uppnå genom att genomföra projektet?
JBSE-projektets primära mål är att möta utmaningarna med det "nya normala" genom att föreslå innovativa virtuella, kombinerade och personliga möjligheter till jobbskuggning för personal och institutioner inom yrkesutbildningssektorn och maximera fördelarna.
Bland de strategiska målen finns att uppmuntra högkvalitativ jobbskuggning mellan yrkesutbildningsföretag i hela Europa, förbättra kvaliteten på erfarenheten och uppmuntra till framtida engagemang. Utbytet av bästa praxis i de fyra partnerländerna kommer att ha en positiv inverkan på kvaliteten och relevansen hos utbildningsutbudet för att möta dagens utmaningar.
De operativa målen omfattar utformning av en modell för virtuell, blandad och personlig jobbskuggning och underlättar digital kompetenshöjning för personal inom yrkesutbildning genom interaktiva inlärningsaktiviteter med varierande tillgång, genomförande av åtta pilotstudier i fyra europeiska länder, utveckling av praktikgemenskaper och genomförande av en innovativ spridningsstrategi som är relevant för det aktuella sammanhanget och som betonar projektets och Erasmus+-programmets mervärde.
Projektet handlar om att göra yrkesutbildningen mer attraktiv. Genom interaktiva moduler som omfattar förberedelser, deltagande, värdering och värdskap för innovativa former av jobbskuggning kommer JBSE att stödja yrkesutvecklingen för lärare och utbildare inom yrkesutbildning. Effektiv jobbskuggning bygger på att man upprättar och upprätthåller "långsiktiga partnerskap". För att förstärka arbetsmarknadsrelevansen hos läromedlen",
Genomförandet av JBSE:s modeller för jobbskuggning kommer att kräva "skapande och genomförande av internationaliseringsstrategier för tillhandahållare av yrkesutbildning". På så sätt kommer vi att införa stödmekanismer och avtalsramar för att främja rörlighet av hög kvalitet för personal inom yrkesutbildningen. Genom arbetets paneuropeiska karaktär och det virtuella och personliga samspelet mellan de nationella pilotgrupperna kommer projektet att öka deltagarnas interkulturella medvetenhet och aktiva medborgarskap.
Vårt arbete kommer att vara kopplat till tillhandahållare av yrkesutbildning, handelskamrar och andra relevanta intressenter under projektcykelns olika faser, genom fokusgrupper, utvärderingsworkshops och spridningsaktiviteter.
I projektet föreslås möjligheter att utveckla de mest relevanta digitala kompetenser som identifierats som en prioritering i vår behovsanalys och därigenom "ta itu med den digitala omvandlingen genom utveckling av digital beredskap, motståndskraft och kapacitet". JBSE kommer att "öka institutionernas kapacitet och beredskap att hantera en effektiv övergång till digital utbildning". Vårt program för förbättring av personliga digitala färdigheter kommer att bidra till "utveckling av digital pedagogik och expertis i användningen av digitala verktyg för lärare". Våra moduler med varierande tillgång kommer att "stödja en målmedveten användning av digital teknik inom utbildning och fortbildning för undervisning och lärande".
JBSE bidrar till "innovation inom yrkesutbildning". Jobbskuggning innebär att man delar med sig av bästa praxis och därigenom tar itu med "undervisnings- och inlärningsprocesser genom utveckling och genomförande av nya och mer relevanta undervisnings- och inlärningsmetoder". Nätverks- och internationaliseringsaktiviteter spelar en viktig roll i detta projekt, särskilt genom de praktikgemenskaper som är specifika för slutanvändare och som vi kommer att utveckla.
Effektivt och strukturerat jobbskuggning kan "främja utvecklingen av social och interkulturell kompetens" och bidra till att "öka medvetenheten om och förståelsen för EU-sammanhanget, EU:s gemensamma värderingar, kulturell identitet, kulturell medvetenhet samt det sociala och historiska arvet".
Projektverksamheten kommer att bedrivas i linje med JBSE:s strategi för hållbar utveckling som syftar till att minska projektets koldioxidavtryck till ett minimum. Partnerna kommer till exempel att prioritera miljövänliga "gröna" resor till projektets transnationella möten.
JBSE har kopplingar till EU-initiativ och tar upp alla tre pelare som presenteras i broschyren Erasmus+ 2021-2027 - Enriching lives, opening minds: integration och mångfald, digitalt Erasmus+ och grönt Erasmus+.
Genomförande: Vilka aktiviteter ska ni genomföra?
Arbetsplanen för JBSE-projektet presenteras i form av arbetspaket och deluppgifter. Varje partner bidrar med en mängd olika färdigheter och tar ansvar för ett eller flera specifika områden inom projektet där de kan ge det största mervärdet.
För det första beslutade parterna att arbetsspråket för projektet skulle vara engelska för att alla parter skulle kunna bidra fullt ut och aktivt.
Partnerna identifierade fyra tidsrelaterade projektfaser med hjälp av ADDIE-metoden. Fas 1: Initiering från november-december 2021, fas 2: Genomförande, utformning och utveckling från januari 2022-maj 2023, fas 3: Experiment från juni 2023-april 2024, fas 4: Utvärdering och återställande från maj-oktober 2024.
Projektverksamheten delades sedan in i fem arbetspaket som var och en samordnades av en annan partner: WP1: Projektledning, WP2: Genomförande, WP3: Experiment, WP4: Kvalitetssäkring och utvärdering och slutligen WP5: Strategi för delning, marknadsföring och utnyttjande.
APRECA har tagit fram en tydlig kommunikations- och samarbetsstrategi som bygger på JBSE:s styrkommitté med två representanter per partner. Partnerna kommer att kommunicera via telefon, Zoom, Face Time, WhatsApp eller e-post.
Allt projektmaterial kommer att laddas upp och utbytas via JBSE:s Dropbox-konto och APRECA kommer att utarbeta en användarhandbok för JBSE Dropbox. En JBSE WhatsApp-grupp har inrättats för att underlätta direktmeddelanden via olika plattformar och för att bygga upp relationer mellan de anställda som deltar i projektet.
De viktigaste samordnings- och beslutsprocesserna kommer att äga rum vid transnationella möten, strategiskt placerade under hela projektet, där tid kommer att avsättas för att arbeta ansikte mot ansikte i undergrupper med projektresultaten, videokonferenser varannan månad och videokonferenser för samarbete mellan undergrupperna som arbetar med JBSE-resultaten. Dessutom kommer enskilda personliga möten att äga rum vid varje transnationellt möte mellan projektsamordnaren och varje partner samt två möten mellan varje partner och den externa utvärderaren.
Vi kommer att ta hänsyn till kulturella skillnader och partnerländernas behov för att ta fram fullt anpassningsbara modeller, guider och lärresurser för ett effektivt genomförande i hela EU.
Vi uppmuntrar utbyte mellan regioner och länder, mellan yrkesutbildningsinstitutioner och mellan yrkesutbildare. JBSE-projektet har ett sektorsövergripande inslag genom kopplingar till andra utbildningssektorer, t.ex. skolutbildning, högre utbildning, vuxenutbildning och ungdomsutbildning. Våra modeller, guider och interaktiva lärandemoduler kan anpassas för användning inom dessa sektorer, vilket dramatiskt ökar JBSE-projektets potentiella effekt.
Samarbetet mellan partnerna kommer att underlätta processen med att omforma, fokusera och anpassa befintliga verktyg och metoder till den nuvarande snabbt föränderliga miljön. Detta kommer att vara ett verkligt verktyg för att främja innovation och kvalitet i modeller, resurser och möjligheter för jobbskuggning på europeisk nivå, i linje med den europeiska utvecklingspolitiken. Situationen skiljer sig åt mellan olika europeiska länder, och den forskning som utförts av partnerna i de fyra partnerskapsländerna före inlämnandet samt den fortsatta forskning som kommer att genomföras kommer att vara värdefull här.
Lagarbete mellan europeiska partner gör det möjligt att ta ett mer övergripande grepp om behov och lösningar, eftersom det främjar en större förståelse för olika verkligheter, vilket ger fördelar för projektet i alla stadier av genomförandet när det gäller arbetets kvalitet och uppnådda resultat.
JBSE:s partner tror starkt på begreppet "community of practice". Vår modell för samverkan kommer dock inte att vara begränsad till det lokala området utan byggas upp kring hela det europeiska området. Partnerna tror också att olika generationer har färdigheter, kompetens och erfarenheter som, om de delas med andra generationsgrupper, kan öka lärandet och möjligheterna till sysselsättning.
Resultat: Vilka projektresultat och andra resultat förväntar ni er att projektet ska ge?
JBSE-projektet syftar till att ge konkreta resultat. För det första, produktion av Pedagogical Models a Guide for Innovative Job Shadowing inklusive möjligheter på distans, i kombination och på plats (R1). Eftersom partnerna kommer att fortsätta sin forskning för att förutse framtida behov och anpassa innehållet för att passa utvecklingen av sammanhanget och hur det kan påverka våra målgrupper, kommer det exakta innehållet att slutföras först under planerings- och utvecklingsfasen.
För det andra, produktion av fyra fristående interaktiva inlärningsmoduler med varierande tillgång, var och en med anpassad pedagogisk metodik för att maximera fördelarna med jobbskuggning och underlätta digital kompetenshöjning för yrkesutbildare.
Den förstast modulen kommer att handla om att förbereda sig för jobbskuggning (R2). Den andra ndinteraktiva modulen kommer att handla om att maximera fördelarna under jobbskuggningsperioden (R3). Den tredje rdinteraktiva modulen kommer att handla om ett program för att värdesätta jobbskuggningen efter den, för att dra största möjliga nytta av de möjligheter som jobbskuggningen ger (R4). Den fjärde thinteraktiva modulen kommer att vara en "vägledning för värdskap för veterinärutbildare för virtuell/blandad/personlig transnationell jobbskuggning" (R5).
Våra resurser kommer att vara öppna och fritt nedladdningsbara på engelska och de fyra projektspråken. Användarna kommer att kunna anpassa materialet till specifika målgruppers behov. Detta kommer att ge lärare inom yrkesutbildning och skolor/utbildningsorganisationer möjlighet att använda det material som vi kommer att utveckla i detta projekt för att göra en konkret positiv skillnad för elever inom yrkesutbildning. Även om vårt huvudfokus kommer att ligga på yrkesutbildningspersonal kommer våra resultat att kunna anpassas till alla kategorier av utbildare i Europa.
Förutom dessa resultat kommer partnerna att utveckla en webbplats, en YouTube-kanal, sidor i sociala medier och två slutanvändarspecifika praktikgemenskaper för att ge enkel och varierad tillgång till våra resultat. De kommer att säkerställa maximal funktionalitet och användarvänlighet så att vi kan visa upp deltagarnas och organisationernas framgångshistorier. Mer information finns i ett senare avsnitt.
De viktigaste resultaten och effekterna av vårt projekt kommer för det första att vara att höja kompetensen och kunskapen om bästa praxis för yrkesutbildare vilket leder till förbättrad kvalitet i undervisningen. För det andra, att utbildare inom yrkesutbildningen får högre kompetens som leder till mer innovativa och relevanta skapande och användning av digitala resurser med fjärråtkomst/blandade/tillhandsresurser. För det tredje ökad kunskap om Erasmus+-programmet och finansieringsmöjligheter som leder till fler möjligheter till jobbskuggning. För det fjärde, tillhandahållandet av innovativt material och en arbetsmodell som leder till att organisationer erbjuder möjligheter till jobbskuggning för personalen.
För det femte leder ett ökat antal personer som deltar i jobbskuggning till ett förbättrat utbyte av bästa praxis, vilket leder till en förbättrad kvalitet på det lärande som erbjuds praktikanter och anställda som deltar i fortbildning. Ökad kännedom hos personal om fördelarna med internationell rörlighet leder till ökade möjligheter till rörlighet för praktikanter. Detta är ett mycket viktigt resultat eftersom det franska nationella organet erkänner att personal inom yrkesutbildningen kan vara den avgörande faktorn som uppmuntrar deras praktikanter från missgynnade miljöer att våga anmäla sig till en arbetsplatsbaserad rörlighet.
Slutligen kan en ökad medvetenhet om bästa praxis från hela Europa leda till att utbildningsutbudet blir mer relevant för arbetsmarknaden och att utbildningsvärlden och näringslivet närmar sig varandra.
Som Mutte sa: "Jobbskuggning kan dra nytta av framstegen inom digital teknik och bli en kontinuerlig del av god utbildningspraxis genom distansutbyte och fysisk rörlighet". Projektet JobShadowEur syftar till att ge ett betydande bidrag till denna process.
For further information about the project or to contact the JBSE partners, send a message via the JBSE Facebook page or to the project email address: Jbse.erasmusplus@gmail.com
JBSE Rights reserved